Autoimunitní poruchy a protizánětlivá strava

AUTOIMUNITA

proces, kdy tělo z „nepochopitelného důvodu“ začne ničit samo sebe.

Proč? Co je zde příčinou?

Jako bychom se my samotní vědomě odsuzovali k zániku, ničili buňky tím, že jiné z nich naprogramujeme k bojovné reakci, jež je však tolik chybná.

Úkolem našeho imunitního systému je správně odlišit vetřelce od pana domácího.

To, co vyhodnotí jako cizí a nebezpečné, zneškodní. Neškodné nechá volně plynout. Občas však dochází k fatální chybě, imunita, která je znovu a znovu zkoušena různými alergeny (ať už lepek či laktóza), stresem, chemikáliemi, špatným ovzduším, pocity, kterými člověk sám na sebe doslova útočí. Jednou jednoduše pohár trpělivosti přeteče, organismus zaútočí, a je zle.

Co potom?

Jak se z toho bludného kruhu neustálých bolestí, neklidu, nepříjemných medikamentů, vymanit?

Ti, kteří se potýkají s diabetem 1. typu, autoimunitním zánětem štítné žlázy, sklerózou multiplex, revmatoidní artritidou, lupusem, celiakií a dalšími a dalšími podobnými neduhy, by mohli sáhodlouze vyprávět. V prvé řadě se objeví prazvláštní únava, člověk je vyveden ze svého běžného denního rytmu a klidu, naprosto přirozené úkony se náhle stávají nemyslitelné, než se na vše skutečně přijde, lékaři si nás většinou přehazují jako horký brambor.

Autoimunita, to je zánět!!!!

zánět, kterým rozumíme obrannou reakci živého organismu na různé druhy poškození. Příroda je vskutku mocná a tak některé z potravin, které v ní najdeme, můžeme zařadit mezi ty s nálepkou protizánětlivé.

Aloe vera

  • Rostlina nesmrtelnosti
  • Královna léčivých rostlin
  • Doktor v květináči
  • Krev bohů
  • Zázrak z pouště

Takové a další přívlastky si zasloužila tato rostlina během dlouhých let. Má mnoho pozitivních účinků na lidské zdraví, namátkově uvedu jenom pár.

  • rozšiřuje kapiláry a čistí je, krev má více kyslíku a může lépe proudit
  • jemně a bez drastických projevů čistí střevní kaly, dostane se i do záludných kliček ve střevě
  • významně moduluje imunitní funkce těla
  • obsahuje velké množství minerálních látek, vitamínů a aminokyselin
  • pomáhá upravovat vnitřní PH – odkyseluje
  • zpevňuje cévní stěny
  • účinně působí proti tvorbě cyst a myomů

    Kurkuma

    Žlutá díky silnému barvivu kurkuminu, ve 100 g kurkumy jej najdeme 3-5 g. Jedná se o přírodní látku, jež má pozitivní vliv na rakovinu a stovky dalších neduhů, mezi které patří právě záněty, poškození DNA, peroxidaci lipidů, choroby jater, diabetes, Alzheimerova choroba a další. Kurkumin dále zabraňuje ucpávání cév, nadměrnému výskytu triglyceridů v krvi, snižuje riziko infarktu.

    Výzkumy ukázaly, že při akutních zánětech je kurkuma  účinnější, než aplikace kortikosteroidů. Jak s ní však naložit? Nejprve si ujasněme, že všechny potraviny jsou zároveň lékem a že tu tedy netřeba nic přehánět. Kurkuma je skutečně natolik silná, že při jejím předávkování by se mohly objevit žaludeční potíže. Kontraindikace platí také pro žaludeční a dvanácterníkové vředy.

    Pokud jsme si však již zvykli na jeden velký zeleninový salát za den, přisypme do něj půl čajové lžičky kurkumy a promíchejme s ostatními bylinkami. Případně přidejme do rýže, do jáhel, do všech příloh, které uchystáme naslano.

    Omega 3 a 6 nenasycené mastné kyseliny

    Lidské tělo si je schopno vytvořit všechny mastné kyseliny, až na dvě jediné, kterými jsou Omega  3 a 6. Protože jsou nezbytné, je třeba na ně myslet a zahrnout je tak do stravy.

    Jejich benefity:

  1. regulace krevního tuku a tlaku,
  2. snižují výskyt srdečních chorob,
  3. chrání nás před aterosklerózou,
  4. regulují záněty,
  5. zmírňují onemocnění dráždivého tračníku,
  6. tvoří podstatnou část buněčných membrán,
  7. kontrolují nervové přenosy ovlivňující náladu, poruchy emocí a pozornosti,
  8. tvarují struktury pleti a vlasů aj.

    Najdeme je především v rybách, avšak já Vám prozradím ještě jednu plodinu, která je na omega 3 a 6 NMK nesmírně bohatá. Není jí nic jiného, než lněné semínko. S tím úspěšně experimentovala i německá biochemička Dr. Johanna Budwig, která byla sedmkrát nominována na Nobelovu cenu, tu však, díky vyšším zájmům farmaceutického lobby, nikdy nedostala. Během svých výzkumů studovala tisíce vzorků krve pacientů, kdy objevila rozdíl spočívající v tom, že v krvi zdravých lidí se nachází mnohem vyšší koncentrace omega 3 nenasycených mastných kyselin, než u pacientů, které tu navštívila nemoc.

    Po dalších experimentech přišla také na to, že ono vyvážené množství omega 3 NMK obsahuje lněné semínko. Semínko, které má v české zemi tisíciletou tradici. Při léčbě je nejúčinnější lněný olej, na Omega 3 velice bohatý v kombinaci s tvarohem. Tato souvztažnost umožňuje rozpouštění tuku ve vodě, takže je tělem absorbován rychleji. Takto upravený pak může prostoupit i do nejmenších kapilár, rozpustit jakýkoli nevhodný tuk a pročistit žíly a tepny.

    Můj osvědčený tip na výbornou pomazánku

    • 120 g plnotučného tvarohu (nízkotučný obsahuje jen minimum omega 3), navíc je  chutnější 🙂
    • 40 g lněného oleje
    • 30 g lněného semínka , které rozemeleme na prášek těsně před konzumací
    • česnek
    • petrželová nať, pažitka nebo jarní cibulka

    Vše rozmixujeme na velmi hladký krém. Pomazánku lze namazat na dobrý žitný chléb, případně na plátek kedlubny, okurky, či jen tak nabírat mrkví, kterou jsme nakrájeli na tenké hranolky.

    Dalším z pomocníků je rovněž slunce, které celkový léčivý efekt ještě více umocní.

    Proto, můžeme-li, vyběhněme každý den alespoň na chvíli pochytat něco málo slunečních paprsků a dovolme tak našemu tělu se skutečně uzdravit!

Jaké další potraviny nám mohou pomoci?

Chcete se dozvědět více?

Přijďte, popovídáme si:-) Objednat se můžete ZDE.

Vaše Renča

 

Renáta Nováková
Jsem to prostě já.... Nadšeně propaguji zdravý životní styl, nedržím žádnou dietu,sportuji tak, aby mě to bavilo a přiměřeně svému věku,dělám jenom ty věci, které považuji za správné,snažím se lidem říkat pravdu, i když je to někdy nepříjemné, nesnáším přetvářku. Můj příběh si přečtěte ZDE

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *